Jump to content

Slow download speeds, tried with multiple settings. Can't seem to get more than 200 - 300 Mbps in actual download speeds (not just tests)


Recommended Posts

As the title states, I cannot seem to get my download speeds to their correct values. I have 900 Mb down / 40 Mb up however when doing misc speed tests and monitoring download speeds of games in consoles (with all other games / apps closed) my download speeds rarely go above 200 Mbps and usually sit around 80 - 150 Mbps. For reference, I'm the only one home / using the network and all tests are via ethernet. 

I've also noticed that web browsing via wifi is painfully slow at times. 

 

Settings I've tried:

- No QoS

- Congestion control On, Auto, Never

- Various % set with congestion control on.

- Prioritize the traffic of the device I'm attempting downloads on.

- Disabled Adblocker on the device I'm attempting downloads on (Have AdBlocker permanently disabled on all gaming devices).

- GeoFilter off.

I'm not sure what other settings to try to tweak but on my previous router, my PS4 Pro was able to download 60 GB games in 10 ish mins, give or take a few, however my Xbox Series X takes at least 2x - 3x that to download the same size Game. i know that my network will not constantly be getting 900 or even 800 Mbps down, however 500-600 is not an unrealistic number. 

 

Happy to provide whatever info I can to assist.

 

Thanks,

Link to comment
Share on other sites

Hi - Thanks for the response. Firmware version is 3.0.179 and yes, I actually just had to do a factory reset two days ago because my router lost internet from my ISP / modem and would not recover, even after reboot. Something similar just happened not too long ago (an hour or so) as well but a reboot resolved the issue. 

Link to comment
Share on other sites

Hi Fraser, thanks for the response. My setup is just cable modem, straight into R2. All home devices are connected to the R2, around 10-ish total devices but usually only ever 4-5 connected at once. I still have my previous router, should I connect my old router to the R2 and put it in the DMZ, then connect all misc / non-gaming devices to it? 

 

Yes, speeds in bandwidth settings reflect my ISP plan.   

image.png

Link to comment
Share on other sites

Update - Disabled congestion control, ran the connection benchmark tests and it looks like the R2 is only able to pull 300-500 Mbps down but when I connect directly to my modem from my laptop, I constantly see download speeds near what I'm expecting. I recently ran all of these tests just prior to purchasing my R2 as I updated my internet package in within the last 3 - 4 months. 

 

 

image.png.83e32b07ec756dc9ae2212bb2528b56e.png

Link to comment
Share on other sites

NOTE: I had to reboot my router 3 times during this process as it kept losing internet connectivity. This is the 5th or 6th time I've had to do this in the past week, a couple of times before factory reset and then a couple of time after. Something definitely seems to be going on, I've seen quite a few others on the forums posting similar scenarios as well. Happy to try to send along syslog files or whatever to help.

 

QoS but no Congestion Control:

DSL Reports -

image.thumb.png.a375ab2508ae074908acb412b0d3b47a.png

speedtest.net - 

image.thumb.png.3f0c8616e40fb04a3e590298da1efa24.png

 

 

No QoS at all:

DSL Reports - 

image.thumb.png.76d531df8e6a88f5715a458473ae2776.png

 

speedtest.net - 

image.thumb.png.361c178fc1f0a58a2ea448212f2d2f17.png

 

Looks like disabling QoS adds about 60 - 100 Mbps more. Realistically, I don't trust speedtest.net with all the issues they've had in the past with inaccuracies and rumors of prioritizing initial requests and other methods of padding speedtests. DSL reports has always been very consistent. 

Link to comment
Share on other sites

  • Administrators

Okay well that seems to be probably the maximum you can get, you could try disabling some of the options in WAN such as flood as this could help as well. Regarding disconnects could you have a look here please? https://forum.netduma.com/topic/33667-having-disconnect-issues-please-post-here/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

i also am not able to hit speeds. i do a test with speedtest.net and i get 900 plus and 60 but when i do benchmark i get 350-480 but still get my 60 upload. also seems like since ive switched we are having lots of issues with our wifi calling on our iphones. thinking ive made a mistake in this purchase

Link to comment
Share on other sites

  • Administrators
11 hours ago, ISERIOUSLYSUCK said:

i also am not able to hit speeds. i do a test with speedtest.net and i get 900 plus and 60 but when i do benchmark i get 350-480 but still get my 60 upload. also seems like since ive switched we are having lots of issues with our wifi calling on our iphones. thinking ive made a mistake in this purchase

Welcome to the forum! Sorry to hear that.

So through speedtest.net you're seeing the correct speeds, but Connection Benchmark is showing far less, correct? 

Are you using QoS? If so, try fully disabling it and retesting.

With the Wi-Fi, are you using Smart Connect?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

I I have the same issue I have netduma R2 with firmware 3.0.205 I have it direct connected with my net gear modem I was getting 950 download and 35upload and now I only get 650 download and 35 upload I’m losing a lot of download I did turn off wan flood thingy and that helped cause before I would only get 400 download but I would love to get my current speeds I pay for with cox 

 

my other router is links and works awesome I get the speeds all day but this one doesn’t and I really wanted this router for gaming for the features please help me I’m not sure what else to do 

 

 

edit I just did a speed test on Speedtest.net but I’m not sure how much I actually trust this ...

C0BC82F5-9E1A-4DB4-B812-0252A360C68E.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • Administrators
6 hours ago, Reyesjr89 said:

I I have the same issue I have netduma R2 with firmware 3.0.205 I have it direct connected with my net gear modem I was getting 950 download and 35upload and now I only get 650 download and 35 upload I’m losing a lot of download I did turn off wan flood thingy and that helped cause before I would only get 400 download but I would love to get my current speeds I pay for with cox 

my other router is links and works awesome I get the speeds all day but this one doesn’t and I really wanted this router for gaming for the features please help me I’m not sure what else to do 

edit I just did a speed test on Speedtest.net but I’m not sure how much I actually trust this ...

Hey, welcome to the forum!

Sorry to hear you're having this issue. I would recommend you start a new topic so we can just focus on you. Have you disabled QoS fully from the Congestion Control option menu? 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Netduma Fraser said:

Hey, welcome to the forum!

Sorry to hear you're having this issue. I would recommend you start a new topic so we can just focus on you. Have you disabled QoS fully from the Congestion Control option menu? 

Yes I have done that as well and still nothing 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Netduma Fraser said:

Set your bandwidth speeds to 1000/1000 and then re-test please.

It’s set at that as well and still only getting 600 now sometimes it goes down to 450 so I’m not sure what the problem is 

Link to comment
Share on other sites

  • Administrators
1 hour ago, Reyesjr89 said:

It’s set at that as well and still only getting 600 now sometimes it goes down to 450 so I’m not sure what the problem is 

Disable IPv6 in WAN/LAN as well as the protection options in WAN please and try again.

Link to comment
Share on other sites

On 3/7/2021 at 12:11 PM, Netduma Fraser said:

Disable IPv6 in WAN/LAN as well as the protection options in WAN please and try again.

I just did what you said and still nothing the download got worse it went down to 489 Download now so I put it back to what I had it at and now it’s back up to 580 Download 

Link to comment
Share on other sites

  • Administrators
13 hours ago, Reyesjr89 said:

I just did what you said and still nothing the download got worse it went down to 489 Download now so I put it back to what I had it at and now it’s back up to 580 Download 

Put the device you're testing in the DMZ and then try it again please and see if you get any higher.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Netduma Fraser said:

Put the device you're testing in the DMZ and then try it again please and see if you get any higher.

What do you mean put it in DMZ? Details on how to do it please . 

Link to comment
Share on other sites

On 3/9/2021 at 10:38 AM, Netduma Fraser said:

Get your PC LAN IP from the device itself or the Device Manager, then enter that into the DMZ function on the R2 LAN Settings, then apply and do a speed test.

Sorry for late reply just busy with work and kids but that didn’t do the trick anything else I could try? 

Link to comment
Share on other sites

  • Administrators

Do this please:

  1. Re-enable QoS if disabled
  2. Remove any Traffic Prioritization rules and disable Classified Games rule
  3. Reset Bandwidth Allocation even if you haven't used it
  4. Set Congestion Control percentages to 100% and select Never
  5. Try a speed test, what do you get?
  6. Disable QoS fully
  7. Try a speed test, what do you get?
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Netduma Fraser said:

Do this please:

  1. Re-enable QoS if disabled
  2. Remove any Traffic Prioritization rules and disable Classified Games rule
  3. Reset Bandwidth Allocation even if you haven't used it
  4. Set Congestion Control percentages to 100% and select Never
  5. Try a speed test, what do you get?
  6. Disable QoS fully
  7. Try a speed test, what do you get?

I made a new thread btw if you want to reply there and I did everything you mentioned ans still nothing only getting 626 download and 35 upload in the duma OS app 

Link to comment
Share on other sites

Just as a follow up:

I'm still experiencing issues not getting all of the available connection bandwidth that I should be with my plan. Below there are 2 different sets of 3 speed tests. Set A is with my PC hard wired directly into my modem and Set B is with my PC hard wired into my router, which is hardwired into my modem. 

tldr:
PC to Modem: Consistent downloads above 900 Mbps and uploads right around 40 Mbps
PC to NetDuma R2 to Modem: Consistent downloads around 600 Mbps and uploads around 38 - 40 Mbps. 

No Netduma:

dsl_reports_speedtest.PNG.e21bf7d3b7c82d4949188e90af1cf3a5.PNGspeedtest_net.PNG.f38c5468c44ab37e45252214ae3cb369.PNGspectrum_speedtest.PNG.71006c3d9fe723f188e6ff9290c413eb.PNG

 

With Netduma:

r2_speedtest_net.PNG.310af1491de42269d5e4e78f7a5c71e6.PNGr2_spectrum_speedtest.PNG.9c17b34c29aae6cfeb1547bc9ed8ac17.PNGr2_dslreports_speedtest.PNG.e845a3ba467bec56b5f3497acedf8bc8.PNG

speed tests were taken with: spectrum.com/speedtest (ISP Provided), speedtest.net, and dslreports.com

Given these results, I can say unequivocably that the R2 is the cause and losing 300+ Mbps in download speed. This is a significant performance issue for a router that was $175 and 300 Mbps is not a small amount, I'm losing more in download bandwidth than what a lot of people get period. 

Up to this point, I've been very patient, understanding and willing to deal with it but now not only am I getting disconnected from the internet every other day (or more), I'm losing 1/3 of my bandwidth, and experiencing some other odd connectivity issues while working from home. I would like to get this escalated as much as possible and I'm willing to help look into what's going on if someone wants to give me SSH access to the router. All of these issues have persisted with both the previous software version and the latest version.

Can someone please address this, directly, without any assumptions that it is my ISP or other non-R2 issues?

r2_benchmark_test.PNG

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...