Jump to content
ps21.850

Trouble with Ping Test (Under Load)

Recommended Posts

Im having trouble with my xr1000 router. No matter where i set the sliders my ping test under load never changes from grade D please help

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, ps21.850 said:

Im having trouble with my xr1000 router. No matter where i set the sliders my ping test under load never changes from grade D please help

As above, where about are you settings your sliders?

Also ensure your Congestion Control is set to 'Always'.

Please also ensure the speeds you've entered into QoS are accurate according to what you actually get from your ISP (Check on speedtest.net).

Bear in mind that this will affect your overall speed test as you will be limiting your bandwidth.

Share this post


Link to post
Share on other sites

i use the auto settings and every time it puts the sliders to 50/50 and i still cant get better than a D score on my ping test under load 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, ps21.850 said:

i use the auto settings and every time it puts the sliders to 50/50 and i still cant get better than a D score on my ping test under load 

Use the Advanced Settings for Auto Setup and experiment with those to see if you can improve on that.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have tried to use auto co1030285691_netdumaphoto.jpg.684c8c3e3ca85ced5a862ad1ad063a2a.jpgngestion control and advanced congestion control and no matter where I put the sliders my ping test under load stays a grade D

Share this post


Link to post
Share on other sites

That's strange, even if you set the sliders down very low, like around 10%? 

I can also see that you're not quite up-to-date on firmware so it may also be worth upgrading to the latest firmware and seeing if this changes matters:

https://kb.netgear.com/000062562/XR1000-Firmware-Version-1-0-0-50

Share this post


Link to post
Share on other sites

even if i set the sliders to 2% i still get D for my ping test under load and everthing else is A+. my internet speed is 940 down load and 42 upload 

 

netduma.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks very much for the information, I don't believe that is actually what your connection is doing. I think it is a similar bug to what we're seeing on some of the other XR beta builds so I've raised it with the team to have them test this.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey guys i just noticed when i go to speedtest.net im only getting 500-525 download and 20-25 upload speeds when coming out of the XR1000 but when i bypass the router and connect to my netgear 1150v cable modem i get 900-945 download and 35-43 upload. could this be the problem with my pingtest under load grade?

Share this post


Link to post
Share on other sites
53 minutes ago, ps21.850 said:

Hey guys i just noticed when i go to speedtest.net im only getting 500-525 download and 20-25 upload speeds when coming out of the XR1000 but when i bypass the router and connect to my netgear 1150v cable modem i get 900-945 download and 35-43 upload. could this be the problem with my pingtest under load grade?

Not an issue with the Ping Test Under Load results but more likely due to what you have set for Congestion Control which will throttle the speeds, if you put them up to 100% and redo speedtest.net you should get much closer to your expected speeds.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Even at 100% i only get 500-525 download and 20-25 upload speeds. I have only had this xr1000 for about 5 days should i return it to bestbuy i get another xr1000?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Im getting 934 down 26.5 upload and my internet package is 940 down 42 upload. So what is causing my ping test under load to be so high?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okay that's good. Is it Benchmark itself, we're looking into it currently as it is reporting too high so you can ignore that for now as I highly doubt you'd be getting that with your speeds.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...