Jump to content
Victor-Yout

Using R1+XR500

Recommended Posts

Yesterday i hooked up my old R1 to check out dumaos 3.0 beta and discovered that i get better bufferbloat results than on my xr500. I am thinking of using both together like this:

Modem-R1-XR500-Devices. Would that work and what settings do i need to use on the R1 and XR500?

Share this post


Link to post
Share on other sites

It would work. You would have to decide on what you want to achieve, ie turn off QoS on either the R1 or the XR500, whichever you want to use. Then turn off geofiltering on the R1.

 

Then you would enter the WAN IP of the XR500 in the DMZ of your R1.

 

I can't see how this would improve bufferbloat though.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, Bert said:

It would work. You would have to decide on what you want to achieve, ie turn off QoS on either the R1 or the XR500, whichever you want to use. Then turn off geofiltering on the R1.

 

Then you would enter the WAN IP of the XR500 in the DMZ of your R1.

 

I can't see how this would improve bufferbloat though.

Okay thanks.

when i connect the xr500 to the r1, i should get the bufferbloat results i got on the r1 or not?

Share this post


Link to post
Share on other sites

You would if you switch off the XR500's QoS and run the R1's QoS.

 

I have both as well and for me the XR500 is usually a bit better though. Just on DSL reports it's not really great because it uses DPI, but on pingplotter the actual ping stays flatter.

 

Depending on what you're trying to achieve, you can also configure the XR500 as AP and connect your devices to the R1.

 

If you run modem -> R1 -> XR500 your bandwidth is pretty much limited by the R1 anyway. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bert has given some great advice here. I wouldn't suggest running QoS on both really as they may compete with each other and then actually give you worse performance. I like the XR in AP mode suggestion, you get those higher speeds via WiFi and all devices will appear as though they are connected direct to the R1 so you can control them individually.

Share this post


Link to post
Share on other sites

have thr r2 with xr500 in ap mode. is it normal that active devices that are connected with the xr500 are not shown as online in the gui of the r2?

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, Victor-Yout said:

have thr r2 with xr500 in ap mode. is it normal that active devices that are connected with the xr500 are not shown as online in the gui of the r2?

I believe that is something we're looking into at the moment that AP devices offline. Just to check, if you do a speedtest on them for example do they switch to online?

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minutes ago, Netduma Fraser said:

I believe that is something we're looking into at the moment that AP devices offline. Just to check, if you do a speedtest on them for example do they switch to online?

no still offline.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...