Jump to content
swaystsx01

Still connected to servers or people outside of Geo Filter

Recommended Posts

Hello all,

 

I've been having this issue for some time now but I never got around to actually trying to fix it till now. I have my geo filter set on strict and I have it on a 500 mile radius aroun where I live. I want to say about 50% of the time I connect to servers on the east coast. Mostly the North East servers. Probelm is I live in Los Angeles, Ca. I've tried all kinds of setting changes that I've read through the forums and I cant figure it out. I'm always getting a ping of 60 to 100. When I do connect to a closer server my ping is still above 40. Yet when I run a speed test i get a ping of 3 to 5. Now I know im not going to get a low ping like that all the time but I see people getting a ping around 5 to 20 all the time and they live within 10 miles of me. What am I doing wrong. Thanks in advance.

Share this post


Link to post
Share on other sites

If you are connecting to servers outside your radius then you either have strict mode disabled or are using ping assist. If you enable strict mode and set ping assist to 0 you will never connect to a server outside your radius. What game are you playing?

 

I would run an internet diagnostics test from the Duma to see if your base ping is fluctuating, you could also run a PingPlotter test, it is more accurate and it will let you know if there is any problems with your line. There is a guide here: http://forum.netduma.com/topic/23881-ping-plotter-quick-guide/feel free to upload screenshots to imgur.com then post the loknks here if you need help with the results.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello all,

 

I've been having this issue for some time now but I never got around to actually trying to fix it till now. I have my geo filter set on strict and I have it on a 500 mile radius aroun where I live. I want to say about 50% of the time I connect to servers on the east coast. Mostly the North East servers. Probelm is I live in Los Angeles, Ca. I've tried all kinds of setting changes that I've read through the forums and I cant figure it out. I'm always getting a ping of 60 to 100. When I do connect to a closer server my ping is still above 40. Yet when I run a speed test i get a ping of 3 to 5. Now I know im not going to get a low ping like that all the time but I see people getting a ping around 5 to 20 all the time and they live within 10 miles of me. What am I doing wrong. Thanks in advance.

 

What Pollutionblues said above is fantastic so I'd recommend checking out his suggestions.

 

There's another possibility - those servers you're seeing might not be the host of the game, but could be background NAT / Console / Matchmaking servers. They could even be other players connected to your host.

 

When you're in a game, screenshot the Geo-Filter map (when it's got all the players / hosts nicely visible). That should let us check it out :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you everyone for the help. Unfortunetley I dont understand anything you said. Also I dont understand any of the language in the thread you guys posted. Looks like its just something Im going to have to deal with. Sucks since i spent alot of money on this thing last year. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you everyone for the help. Unfortunetley I dont understand anything you said. Also I dont understand any of the language in the thread you guys posted. Looks like its just something Im going to have to deal with. Sucks since i spent alot of money on this thing last year.

 

If you don’t understand we’re always happy to help walk you through things to resolve your issue.

 

Firstly in this section: https://imgur.com/a/cW9Ojuv make sure your gaming device is selected and the ‘enabled’ option is ticked.

 

Next in this section: https://imgur.com/a/FxYXujf make sure that the ‘strict mode’ option is ticked and ‘ping assist’ is set to 0.00ms.

 

These settings will make sure you never connect to servers outside your radius.

 

There is a guide to host filtering here: http://support.netduma.com/support/solutions/articles/16000024113-getting-started-with-host-filtering

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've never had much luck with it either... I don't think this feature has worked right since day 1 tbh

 

attachicon.gif Netduma R1 geo-filtering fail.jpg

Can you post an image of the top of your geofilter page please? You either have the wrong device selected or you don’t have the geofilter enabled.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

This is really weird - there's likely something else going on. Could you factory reset via Settings > Miscellaneous? This will clear your settings, and your password will become 'netdumar1'. After the router has rebooted don't change your settings - just add your device to the first slot on the Geo-Filter, enable Strict Mode, set Ping Assist to 0ms and set your radius to 600km. Do you still connect to hosts outside the radius? Which game are you playing as well?

Share this post


Link to post
Share on other sites

This sounds of track here.. But in the pic.. Everything is green...circles and all.. mines red.... Different theme maybe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

This sounds of track here.. But in the pic.. Everything is green...circles and all.. my board is red.... Different theme maybe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@David824 If you add more devices/services to your geo-filter they will be different colours. Now that I've defaulted settings and don't have my Xbox One added anymore my PS4 is showing red and when I get around to adding Xbox back in it will be green.

 

I've been playing the BO4 beta and wasn't able to get matchmaking to work at all under the geo-filter regardless of settings so I had to disable it for the weekend. I'll post the results of my testing in WW2 after my settings reset as soon as I am able.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am now no longer able to find any games even with geo-filter disabled. It would appear that resetting my router to default settings has broken it. Should have left well enough alone I guess...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Got it working again... not really sure what the problem was. Definitely can't use 600 km though since there are no dedis within 600 km of me and it fails every time. Now that I've got it dialed in it doesn't look like it's connecting me to anything outside of my filter range. It looks like the factory reset may have done it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Got it working again... not really sure what the problem was. Definitely can't use 600 km though since there are no dedis within 600 km of me and it fails every time. Now that I've got it dialed in it doesn't look like it's connecting me to anything outside of my filter range. It looks like the factory reset may have done it.

 

This is really weird. I'm really glad you got it working, but it seems like an issue that should never have happened.

 

With the Geo-Filter disabled the R1 should act like a standard router. Since you weren't able to connect with it disabled, that says to me it might have been your ISP messing around. I reckon maybe they blocked a port (which often they do) which you needed for gaming. Maybe?

 

Anyway, glad it's all working. If you need any assistance please open another thread :D

 

Thank you everyone for the help. Unfortunetley I dont understand anything you said. Also I dont understand any of the language in the thread you guys posted. Looks like its just something Im going to have to deal with. Sucks since i spent alot of money on this thing last year. 

 

Is your issue resolved? If not, please respond in this thread and we'll try to help. If you'd like you could even open another thread. The offer for support is always open.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...