Jump to content

Welcome to Netduma Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!
Photo

Higher ping with xr500 compared to R1


  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1
eXitus

eXitus

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 12 posts
  • Local time: 10:14 PM

Hi!

 

Recently my ISP changed the routing so I did a lot of trace routs. I recognized that my ping (this might sound trivial) is from the beginning already 1-2ms higher compared to a few months back.

 

So I did some tests.

 

Reference TP-Link Archer C7 and I used the same cable for PC and laptop. Laptop and PC showed the same behaviour.

 

Internet via TP-Link:

 

 1   <1 ms    <1 ms    <1 ms  192.168.0.1
 2      *             *            *       Zeitüberschreitung der Anforderung.
 3   <1 ms    <1 ms    <1 ms  10.10.10.10
 4   <1 ms    <1 ms    <1 ms  r02-f-1.noc-w.net.snw.at [83.219.160.3]
 5     1 ms      1 ms      1 ms  10ge-te-0-0-1-308.dc3-03-route-special-01.as34347.net [80.92.112.73]
 6   15 ms    15 ms    15 ms  10ge-te0-0-0-59-frankfurt-43-route-02.as34347.net [185.35.182.226]

 

Internet via R1 directly (FW 1.03.6j):

 

 1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  R1.lan [192.168.88.1]

 2   <1 ms    <1 ms    <1 ms  10.10.10.10
 3   <1 ms    <1 ms    <1 ms  r02-f-1.noc-w.net.snw.at [83.219.160.3]
 4     1 ms      1 ms      1 ms  10ge-te-0-0-1-308.dc3-03-route-special-01.as34347.net [80.92.112.73]
 5   15 ms    15 ms    15 ms  10ge-te0-0-0-59-frankfurt-43-route-02.as34347.net [185.35.182.226]

 

Internet via XR500 directly (FW 2.3.2.22):

 

 1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  R1.lan [192.168.88.1]

 2      1 ms      1 ms      1 ms  10.10.10.10
 3      1 ms      1 ms      1 ms  r02-f-1.noc-w.net.snw.at [83.219.160.3]
 4      2 ms      3 ms      2 ms  10ge-te-0-0-1-308.dc3-03-route-special-01.as34347.net [80.92.112.73]
 5    16 ms    17 ms    16 ms  10ge-te0-0-0-59-frankfurt-43-route-02.as34347.net [185.35.182.226]

 

Internet via TP-Link through R1:

 

 1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  R1.lan [192.168.88.1]

 2    <1 ms    <1 ms    <1 ms  192.168.0.1
 3      *             *            *       Zeitüberschreitung der Anforderung.
 4   <1 ms    <1 ms    <1 ms  10.10.10.10
 5   <1 ms    <1 ms    <1 ms  r02-f-1.noc-w.net.snw.at [83.219.160.3]
 6     1 ms      1 ms      1 ms  10ge-te-0-0-1-308.dc3-03-route-special-01.as34347.net [80.92.112.73]
 7   15 ms    15 ms    15 ms  10ge-te0-0-0-59-frankfurt-43-route-02.as34347.net [185.35.182.226]

 

Internet via TP-Link through XR500:

 

1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  R1.lan [192.168.88.1]

2    <1 ms    <1 ms    <1 ms  192.168.0.1
3      *             *            *        Zeitüberschreitung der Anforderung.
4     1 ms      1 ms     1 ms    10.10.10.10
5     1 ms      1 ms     1 ms    r02-f-1.noc-w.net.snw.at [83.219.160.3]
6     3 ms      2 ms     2 ms    10ge-te-0-0-1-308.dc3-03-route-special-01.as34347.net [80.92.112.73]
7   18 ms    17 ms   17 ms    10ge-te0-0-0-59-frankfurt-43-route-02.as34347.net [185.35.182.226]

 

I have already done factory reset of the XR500. Is there any setting which can cause such a behaviour?

 

Regards,

eXi



#2
Netduma Fraser

Netduma Fraser

    Tech & Customer Support

  • Administrators
  • 18,803 posts
  • Local time: 09:14 PM

1-2ms is inconceivable, you will not notice a difference at all. Also trace routes are not the best indicators. There are so many variables that could cause such a thing, wouldn't even know where to suggest beginning for such a minor increase


Twitter/Facebook/YouTube/Twitch/Instagram/Steam Group/Discord

 

Official R1 Support Times: 10am - 6pm BST



Official DumaOS/XR500 Support Times: 12pm - Midnight BST



Time Converter

If you're having Settings or Hardware issues with the XR500 please go here and login to get the number for Netgear's 24/7 support line: http://support.netgear.com/


#3
AsNCo

AsNCo

    Clubhouse Member

  • Clubhouse Member
  • PipPipPipPip
  • 254 posts
  • Local time: 04:14 AM
  • LocationSingapore

Hi!

 

Recently my ISP changed the routing so I did a lot of trace routs. I recognized that my ping (this might sound trivial) is from the beginning already 1-2ms higher compared to a few months back.

 

So I did some tests.

 

Reference TP-Link Archer C7 and I used the same cable for PC and laptop. Laptop and PC showed the same behaviour.

 

Internet via TP-Link:

 

 1   <1 ms    <1 ms    <1 ms  192.168.0.1
 2      *             *            *       Zeitüberschreitung der Anforderung.
 3   <1 ms    <1 ms    <1 ms  10.10.10.10
 4   <1 ms    <1 ms    <1 ms  r02-f-1.noc-w.net.snw.at [83.219.160.3]
 5     1 ms      1 ms      1 ms  10ge-te-0-0-1-308.dc3-03-route-special-01.as34347.net [80.92.112.73]
 6   15 ms    15 ms    15 ms  10ge-te0-0-0-59-frankfurt-43-route-02.as34347.net [185.35.182.226]

 

Internet via R1 directly (FW 1.03.6j):

 

 1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  R1.lan [192.168.88.1]

 2   <1 ms    <1 ms    <1 ms  10.10.10.10
 3   <1 ms    <1 ms    <1 ms  r02-f-1.noc-w.net.snw.at [83.219.160.3]
 4     1 ms      1 ms      1 ms  10ge-te-0-0-1-308.dc3-03-route-special-01.as34347.net [80.92.112.73]
 5   15 ms    15 ms    15 ms  10ge-te0-0-0-59-frankfurt-43-route-02.as34347.net [185.35.182.226]

 

Internet via XR500 directly (FW 2.3.2.22):

 

 1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  R1.lan [192.168.88.1]

 2      1 ms      1 ms      1 ms  10.10.10.10
 3      1 ms      1 ms      1 ms  r02-f-1.noc-w.net.snw.at [83.219.160.3]
 4      2 ms      3 ms      2 ms  10ge-te-0-0-1-308.dc3-03-route-special-01.as34347.net [80.92.112.73]
 5    16 ms    17 ms    16 ms  10ge-te0-0-0-59-frankfurt-43-route-02.as34347.net [185.35.182.226]

 

Internet via TP-Link through R1:

 

 1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  R1.lan [192.168.88.1]

 2    <1 ms    <1 ms    <1 ms  192.168.0.1
 3      *             *            *       Zeitüberschreitung der Anforderung.
 4   <1 ms    <1 ms    <1 ms  10.10.10.10
 5   <1 ms    <1 ms    <1 ms  r02-f-1.noc-w.net.snw.at [83.219.160.3]
 6     1 ms      1 ms      1 ms  10ge-te-0-0-1-308.dc3-03-route-special-01.as34347.net [80.92.112.73]
 7   15 ms    15 ms    15 ms  10ge-te0-0-0-59-frankfurt-43-route-02.as34347.net [185.35.182.226]

 

Internet via TP-Link through XR500:

 

1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  R1.lan [192.168.88.1]

2    <1 ms    <1 ms    <1 ms  192.168.0.1
3      *             *            *        Zeitüberschreitung der Anforderung.
4     1 ms      1 ms     1 ms    10.10.10.10
5     1 ms      1 ms     1 ms    r02-f-1.noc-w.net.snw.at [83.219.160.3]
6     3 ms      2 ms     2 ms    10ge-te-0-0-1-308.dc3-03-route-special-01.as34347.net [80.92.112.73]
7   18 ms    17 ms   17 ms    10ge-te0-0-0-59-frankfurt-43-route-02.as34347.net [185.35.182.226]

 

I have already done factory reset of the XR500. Is there any setting which can cause such a behaviour?

 

Regards,

eXi

As you can see from the stats you provided, all the connections from your PC to the Router gives you a (less than) <1ms response time.
The problem seems to occur at 2nd line where the router tries to talk to your modem/TP-Link router. Could be a bad quality cable that you've put there which is prone to electronic interference such as with the router and modem all clumped up together side by side. Thus the addition to make the <1ms become 1ms. But this is all within a margin of error from unexpected interference.

But as you can see under 

Internet via XR500 directly (FW 2.3.2.22): lines 3 and 4

and
 

Internet via TP-Link through XR500: lines 5 and 6, 

the majority of the already minuscule latency increase happens at this part which is already out of the router's control and is actually an increased latency of 2-3ms between your ISP server to another server during the hops. Literally nothing to do with the XR500 already.

Since you are eager to get to the bottom of this, perhaps you can send this report to your ISP and demand an explanation for the increase in latency in between hops?  :lol:
Being sarcastic at the end there. But I hope you understand what I mean from the above.






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users