Jump to content

Welcome to Netduma Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!
Photo

new router


  • Please log in to reply
49 replies to this topic

#1
Glenn693

Glenn693

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 68 posts
  • Local time: 11:29 PM
hi iv just moved to a new broadband and iv just received a new router that as a bridge mode in the software would anyone be able to help me set it up to use bridge iv been trying now for 2 days and i cant get it to work am not tech savvy which makes it worse lol iv tried contacting my isp but they wont help me also iv tried too do it from the manual but i still cant do it.

router is a zyxel VMG1312-B10D

iv hooked up my netduma to my router my isp speeds is 60 up but am only getting just over 10 up

#2
Netduma Jack

Netduma Jack

    Graphic Artist

  • Administrators
  • 2,757 posts
  • Local time: 11:29 PM

Hi Glenn - the first thing to do is clarify whether you actually need to set it up in this way. Is the setup you're trying to use like this: Modem > Netduma > Zyxel > All Devices? 

 

It looks like your Zyxel is a Modem, not a router, so your setup should be Zyxel > Netduma > All Devices. You shouldn't need Bridge Mode with this setup. When you're using this setup and you're wired to a PC, what speeds do you receive? Do you have an open NAT on your consoles (if you play on consoles)?


Technical support:

 

Fine tuning guide - How to set up your Netduma R1 quickly with optimum settings. Includes: How to get your full speeds, opening your NAT & Geo-filter settings etc.
FAQ - Includes: How to play with friends using the Geo-filter, I can't access the router control panel, Wifi keeps dropping out etc.
Wiki - Main link to the Wiki, for everything else please search here or on the forum.
Current firmware version (1.03.6) - If you are on anything below this, follow the instructions carefully to upgrade.

 

Any other issues please make a new thread on the forum, thank you  :)

 

Twitter - Facebook - YouTube - Twitch - Instagram - Steam Group - Discord


#3
Glenn693

Glenn693

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 68 posts
  • Local time: 11:29 PM
Its was setup Zyxel > Netduma > All Devices but i could not get full speed if i run a speed test from zyxel to pc i get 60 up 20 down when i do it Zyxel > Netduma > i only get 10 up 5 down

Tbh i dont really know what am doing am rubbish when it comes to tech iv tried to follow online
instructionsbut still nowts working sorry about this

the zyxel is a router but it can go into bridge mode.
there is no modem.
the zyxel plugs in too my vdsl cable.

#4
e38BimmerFN

e38BimmerFN

    Senior Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 420 posts
  • Local time: 04:29 PM
  • LocationUSA

If you can get the modem into bridge mode, this would be preferred. Ask your ISP for help and information on this. They should be able to help you with this. Also ask them if you need any PPPoE user name and pw information to use on the R1 as this maybe needed if your ISP is using PPPoE for there services.

 

If not, you can use the modems DMZ for the IP address the R1 gets from the modem/router combo. Input this IP address into the modems DMZ. Set a reservation IP address for this address ON the modem so it doesn't change.

 

You have have modem/router combo:

https://www.zyxel.co...G1312-B-Series/



#5
lllRL

lllRL

    Senior Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 851 posts
  • Local time: 11:29 PM
  • LocationUK
Yeah to use bridge mode on a modem in a setup that requires PPPoE (BT, Sky etc.), you need to enter the username and password on the WAN tab of the R1. If you had a modem/router combo from the ISP before, it would have done this for you.

The username and password are usually something generic. On BT we use [email protected] for the username and anything we want as a password for some reason, so I just put in BT. You should be able to find these login details with a Google search since they're the same for everyone on that ISP. If you're on BT just use the one I wrote here, but I don't know what they are for any other ISPs in the UK so you'd have to do a bit of Googling. Shouldn't take more than a minute to get online when you have that.

And just remember - if you ever go back to your ISP combo for any reason, you'll need to disable the PPPoE login on the WAN tab of the R1 so the modem can handle it. This is how the page looks when I'm using a standalone Openreach modem or my TP Link modem that has bridge mode. With the BT Hub I disable it to get a connection.

I went through the same confusion when I moved from the ISP combo to one with bridge mode before. It's quick and easy once you know how ;)

Attached Files



#6
Glenn693

Glenn693

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 68 posts
  • Local time: 11:29 PM

lllRL can you explain in abit more detail please thanks



#7
Netduma Fraser

Netduma Fraser

    Tech & Customer Support

  • Administrators
  • 18,825 posts
  • Local time: 11:29 PM

Glenn I think the easiest thing for you to do would be to just use the DMZ. So on your Zyxel go to Network Setting > NAT > DMZ. Then input the Netduma WAN IP address into that box (you can find this on the Device Manager) then click apply.

 

Disable UPnP by going to Network Setting > Home Networking > UPnP. 

 

Finally disable wireless by going to Network Setting > Wireless > General.

 

Once that's all done, input your expected bandwidth speeds into the R1 and allow it to auto setup for you.


Twitter/Facebook/YouTube/Twitch/Instagram/Steam Group/Discord

 

Official R1 Support Times: 10am - 6pm BST



Official DumaOS/XR500 Support Times: 12pm - Midnight BST



Time Converter

If you're having Settings or Hardware issues with the XR500 please go here and login to get the number for Netgear's 24/7 support line: http://support.netgear.com/


#8
Glenn693

Glenn693

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 68 posts
  • Local time: 11:29 PM
Iv entered my bandwith into netduma and press set up and it keeps coming up with a box saying warning

#9
Netduma Fraser

Netduma Fraser

    Tech & Customer Support

  • Administrators
  • 18,825 posts
  • Local time: 11:29 PM

Iv entered my bandwith into netduma and press set up and it keeps coming up with a box saying warning

 

It's supposed to filled with text, it will have applied successfully.


Twitter/Facebook/YouTube/Twitch/Instagram/Steam Group/Discord

 

Official R1 Support Times: 10am - 6pm BST



Official DumaOS/XR500 Support Times: 12pm - Midnight BST



Time Converter

If you're having Settings or Hardware issues with the XR500 please go here and login to get the number for Netgear's 24/7 support line: http://support.netgear.com/


#10
Glenn693

Glenn693

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 68 posts
  • Local time: 11:29 PM
It does not apply successfully as when i change page and go bk to it its changed bk again

#11
Netduma Fraser

Netduma Fraser

    Tech & Customer Support

  • Administrators
  • 18,825 posts
  • Local time: 11:29 PM

It does not apply successfully as when i change page and go bk to it its changed bk again

 

Changed back to the speeds it said previously and doesn't have your updated speeds?


Twitter/Facebook/YouTube/Twitch/Instagram/Steam Group/Discord

 

Official R1 Support Times: 10am - 6pm BST



Official DumaOS/XR500 Support Times: 12pm - Midnight BST



Time Converter

If you're having Settings or Hardware issues with the XR500 please go here and login to get the number for Netgear's 24/7 support line: http://support.netgear.com/


#12
Glenn693

Glenn693

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 68 posts
  • Local time: 11:29 PM
Its done it now but when am playing ww2 its lagging really bad unplayable

#13
Netduma Admin

Netduma Admin

    Netduma Staff

  • Administrators
  • 700 posts
  • Local time: 11:29 PM
  • LocationNetduma HQ
Hi Glenn - are you playing wired or wirelessly?

Make sure you are using the Geo-Filter to find a local server and then ping it when the game starts. What ping are you getting?

#14
Glenn693

Glenn693

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 68 posts
  • Local time: 11:29 PM
these are my setting that am using but all my games that i play feel really laggy i play ww2 and infinity warfare on ps4 iv attached some screen shoots to help
thanks for your time glenn.

also i played wired.

Attached Files



#15
Netduma Jack

Netduma Jack

    Graphic Artist

  • Administrators
  • 2,757 posts
  • Local time: 11:29 PM

Thanks for the detailed screenshots Glenn! Your settings look great, it looks like you've taken everything we've suggested onboard. There might still be settings that could be improved, but lets do some tests first.

 

Try to find out what ping you get in-game on average, and also where the servers are you tend to connect to. Do you have Strict Mode enabled? (probably the only setting I can't see on your screenshots, haha!)

 

I'd also recommend running an Internet Diagnostics test on the Netduma. This will let you know your base ping and your line quality. Could you screenshot the results of that test? (Since your settings look good it's likely that something else is causing your lag. Line quality is one of the main culprits here).

 

Let us know and we'll see what actions you should take next! Thanks Glenn.


Technical support:

 

Fine tuning guide - How to set up your Netduma R1 quickly with optimum settings. Includes: How to get your full speeds, opening your NAT & Geo-filter settings etc.
FAQ - Includes: How to play with friends using the Geo-filter, I can't access the router control panel, Wifi keeps dropping out etc.
Wiki - Main link to the Wiki, for everything else please search here or on the forum.
Current firmware version (1.03.6) - If you are on anything below this, follow the instructions carefully to upgrade.

 

Any other issues please make a new thread on the forum, thank you  :)

 

Twitter - Facebook - YouTube - Twitch - Instagram - Steam Group - Discord


#16
Glenn693

Glenn693

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 68 posts
  • Local time: 11:29 PM
My ping in game flutuates betwwen 18 and 60 with uk servers and netherlands

yes iv got strict mode enabled and iv added a pic of my internet diagnostic for you jack.

Attached Files



#17
Netduma Jack

Netduma Jack

    Graphic Artist

  • Administrators
  • 2,757 posts
  • Local time: 11:29 PM

Hmm your line seems pretty great as well. What is gameplay like on the Netherlands server compared to the UK one? You shouldn't be getting any lag on your end with <60ms ping. It'd likely be bad hit detection caused by the other player you're shooting at rather than lag on your end.


Technical support:

 

Fine tuning guide - How to set up your Netduma R1 quickly with optimum settings. Includes: How to get your full speeds, opening your NAT & Geo-filter settings etc.
FAQ - Includes: How to play with friends using the Geo-filter, I can't access the router control panel, Wifi keeps dropping out etc.
Wiki - Main link to the Wiki, for everything else please search here or on the forum.
Current firmware version (1.03.6) - If you are on anything below this, follow the instructions carefully to upgrade.

 

Any other issues please make a new thread on the forum, thank you  :)

 

Twitter - Facebook - YouTube - Twitch - Instagram - Steam Group - Discord


#18
Glenn693

Glenn693

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 68 posts
  • Local time: 11:29 PM
Ah ok thanks

#19
Glenn693

Glenn693

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 68 posts
  • Local time: 11:29 PM
My games are still lagging really bad your getting killed even tho your shooting him first i play mlg and iv never had it that bad in public matchs its unplayable someone please help me

#20
Glenn693

Glenn693

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 68 posts
  • Local time: 11:29 PM
Jack how can i stop finding bad games ie bad hit detection stuff like that




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users