Jump to content

Welcome to Netduma Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!
Photo

[QOS] Traffic Prioritization: Setting "DumaOS Classified Games" for only one device? Add device manually failed...


  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1
JediZavv

JediZavv

    Junior Member

  • Members
  • PipPip
  • 4 posts
  • Local time: 09:55 AM

Greetings,

 

In short, is there a way to prioritize traffic using "DumaOS Classified Games" for only one or few specific devices (by name/MAC address)?

Afterall, it contains a nice list of common games; problem is that I do not want to prioritize devices from my tenants, so I want to cherry-pick my own devices.

I understand that I can use "Add Device" to add ports manually but I encountered an error in this scenario...

 

Specifically, I'm trying to prioritize traffic from the game Planetside 2, which needs

HTTP (TCP-80)
HTTPS (TCP-443)
UDP-20040 through UDP-20199    // for simplicity, just consider this line for now
UDP-5062
 

Following the guide: http://support.netdu...andwidth-speed-

I tried to Add Device > $DeviceName > Advance > Source (Start:1, End:65535), Destination (Start:20040, End:20199), UDP

and I got the following error...

Unable to install because streams overlap.

.

Any clue?

p.s. I disabled the default "DumaOS Classified Games" (for all device), and only have another rule set for a single device for "Simple: League of Legend".

 



#2
Netduma Fraser

Netduma Fraser

    Tech & Customer Support

  • Administrators
  • 18,299 posts
  • Local time: 05:55 PM

Hi Jedi, welcome to the forum!

 

DumaOS Classified Games will prioritise any device it's detected as playing a game, there's no way to specify it for only a few devices.

 

If you're getting that message it means that the other rule you set has that range within it. If the games are on the same device you can make one range that covers them and that will work just fine.


Twitter/Facebook/YouTube/Twitch/Instagram/Steam Group/Discord

 

Official R1 Support Times: 10am - 6pm BST

World Clock

Official DumaOS/XR500 Support Times: 12pm - 2am BST



If you're having Settings or Hardware issues with the XR500 please go here and login to get the number for Netgear's 24/7 support line: http://support.netgear.com/


#3
JediZavv

JediZavv

    Junior Member

  • Members
  • PipPip
  • 4 posts
  • Local time: 09:55 AM

hmmm, I removed the LoL one and am able to add 20040-20199 afterward; however, Internet says LoL uses only...

 
League of Legends uses those ports:
5000 - 5500 UDP (League of Legends Game Client)
8393 - 8400 TCP (Patcher and Maestro)
2099 TCP (PVP.Net)
5223 TCP (PVP.Net)
5222 TCP (PVP.Net)
80 TCP (HTTP Connections)
443 TCP (HTTPS Connections)
8088 UDP and TCP (Spectator Mode)
 
not sure why they overlap, something's not right...
while typing this, I switched tab to try "With a simple QoS rule set for device X (e.g. LoL), try to add another rule for device X on another simple option / advanced port";
result is, you can have multiple simple QoS options set for one device but it would not work trying to add any advanced port (I tried a lot of random port number, like 45678).
 
Is this a bug? Should I file a bug report? Where to?
Also, how can I feature-request that "DumaOS Classified Games" be an option for only one or a few devices (not all devices in network including guest network)?


#4
Netduma Fraser

Netduma Fraser

    Tech & Customer Support

  • Administrators
  • 18,299 posts
  • Local time: 05:55 PM

It might be that the service is classifying a wider range which would make sense. I'm not sure if we'll implement that feature but I've added it to our request list.

 

If you just have LoL selected for that device does Planetside 2 get prioritized?


Twitter/Facebook/YouTube/Twitch/Instagram/Steam Group/Discord

 

Official R1 Support Times: 10am - 6pm BST

World Clock

Official DumaOS/XR500 Support Times: 12pm - 2am BST



If you're having Settings or Hardware issues with the XR500 please go here and login to get the number for Netgear's 24/7 support line: http://support.netgear.com/


#5
JediZavv

JediZavv

    Junior Member

  • Members
  • PipPip
  • 4 posts
  • Local time: 09:55 AM

No, with just LoL selected, Planetside 2 did not get prioritized, no high priority traffic detected.



#6
Netduma Fraser

Netduma Fraser

    Tech & Customer Support

  • Administrators
  • 18,299 posts
  • Local time: 05:55 PM

If you could do this for PS2 that would help us classify it properly: http://forum.netduma...tion-look-here/


Twitter/Facebook/YouTube/Twitch/Instagram/Steam Group/Discord

 

Official R1 Support Times: 10am - 6pm BST

World Clock

Official DumaOS/XR500 Support Times: 12pm - 2am BST



If you're having Settings or Hardware issues with the XR500 please go here and login to get the number for Netgear's 24/7 support line: http://support.netgear.com/


#7
JediZavv

JediZavv

    Junior Member

  • Members
  • PipPip
  • 4 posts
  • Local time: 09:55 AM

For the record, enabling "DumaOS Classified Games" for all devices can successfully detect and prioritize PS2 traffic;

 

Anyhow, I captured some traffic in game, 3 times for each simple action, hopefully it's sufficient.

https://drive.google...FNL4j_Ih4V-Xko6



#8
Netduma Admin

Netduma Admin

    Netduma Staff

  • Administrators
  • 511 posts
  • Local time: 05:55 PM
  • LocationNetduma HQ
Thank you

#9
XSXS

XSXS

    Senior Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 394 posts
  • Local time: 09:55 AM
  • LocationAZ

Hi Jedi, welcome to the forum!

 

DumaOS Classified Games will prioritise any device it's detected as playing a game, there's no way to specify it for only a few devices.

 

If you're getting that message it means that the other rule you set has that range within it. If the games are on the same device you can make one range that covers them and that will work just fine.

 

Fraser, am I reading this correctly, if I select my particular Xbox (one device) and then select games console it applies priorization for all devices that play games??? what If I just wanted one of my Xbox to be prioritised, how would i do that?  Would I just enter the ports manually or is there any easier way?



#10
Netduma Fraser

Netduma Fraser

    Tech & Customer Support

  • Administrators
  • 18,299 posts
  • Local time: 05:55 PM

Fraser, am I reading this correctly, if I select my particular Xbox (one device) and then select games console it applies priorization for all devices that play games??? what If I just wanted one of my Xbox to be prioritised, how would i do that?  Would I just enter the ports manually or is there any easier way?

 

No only if DumaOS Classified Games is enabled will it prioritise for any device it detects is playing a game. If so just disable DumaOS Classified Games and add your Xbox with the Games Console service


Twitter/Facebook/YouTube/Twitch/Instagram/Steam Group/Discord

 

Official R1 Support Times: 10am - 6pm BST

World Clock

Official DumaOS/XR500 Support Times: 12pm - 2am BST



If you're having Settings or Hardware issues with the XR500 please go here and login to get the number for Netgear's 24/7 support line: http://support.netgear.com/


#11
XSXS

XSXS

    Senior Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 394 posts
  • Local time: 09:55 AM
  • LocationAZ

Cool deal! thanks Fraser!!!



#12
MihaiL1804

MihaiL1804

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 39 posts
  • Local time: 05:55 PM

No only if DumaOS Classified Games is enabled will it prioritise for any device it detects is playing a game. If so just disable DumaOS Classified Games and add your Xbox with the Games Console service

 

I am unsure if I should do a new thread. I believe my problem is very similar. I have been having massive issues with FIFA 18 (Xbox One), again, after 2-3 weeks of decent gameplay (still laggy, but kind of responsive). I noticed the Traffic Prioritization doesn't work anymore. I did a factory reset. I tried adding only the device itself. I used the DumaOS classified games. Nothing gets prioritized. Any suggestions?



#13
Netduma Admin

Netduma Admin

    Netduma Staff

  • Administrators
  • 511 posts
  • Local time: 05:55 PM
  • LocationNetduma HQ
That’s odd. So when you are in a FIFA game against another player, the Red light for High Priority Traffic Detected does not come on?

Could you try factory resetting again and then leaving Traffic Prioritization in its default setting

Could you also make sure you have not enabled IPv6

Finally, do you use PPPoE? If yes, make sure your details are entered on the modem instead of the XR500

#14
MihaiL1804

MihaiL1804

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 39 posts
  • Local time: 05:55 PM

That’s odd. So when you are in a FIFA game against another player, the Red light for High Priority Traffic Detected does not come on?

Could you try factory resetting again and then leaving Traffic Prioritization in its default setting

Could you also make sure you have not enabled IPv6

Finally, do you use PPPoE? If yes, make sure your details are entered on the modem instead of the XR500

 

Hi, thanks for replying. I did another factory reset and it works now. Before, it was showing me the prioritization packets for 1 min or so and then, nothing was prioritized. I will get back to you if this issue arises again.



#15
Netduma Admin

Netduma Admin

    Netduma Staff

  • Administrators
  • 511 posts
  • Local time: 05:55 PM
  • LocationNetduma HQ

Hi, thanks for replying. I did another factory reset and it works now. Before, it was showing me the prioritization packets for 1 min or so and then, nothing was prioritized. I will get back to you if this issue arises again.

 

Great, thanks MihaiL. Hopefully the issue is solved permanently now  :)






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users