Jump to content

Welcome to Netduma Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!
Photo

New XR500 DumaOS Upgrade Available V2.2.1.10


  • Please log in to reply
39 replies to this topic

#21
HappyLittleChap

HappyLittleChap

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 104 posts

After another attempt including a factory reset, a hard reset and three attempts at the set-up wizard the XR500 connected to the Internet. I've since rebooted twice so things are looking good.

 

Connection is stable but I still have my Geo issues, can't ping Nintendo's matchmaking servers (east coast US) so can't add them to approved hosts lists. This means I need to keep my Geo filter really wide (UK based) defeating the purpose. As a test, my R1 connected to the XR500 has no issues pinging these servers and adding them. 



#22
Netduma Fraser

Netduma Fraser

    Tech & Customer Support

  • Administrators
  • 18,592 posts
  • Local time: 01:47 PM

After another attempt including a factory reset, a hard reset and three attempts at the set-up wizard the XR500 connected to the Internet. I've since rebooted twice so things are looking good.

 

Connection is stable but I still have my Geo issues, can't ping Nintendo's matchmaking servers (east coast US) so can't add them to approved hosts lists. This means I need to keep my Geo filter really wide (UK based) defeating the purpose. As a test, my R1 connected to the XR500 has no issues pinging these servers and adding them. 

 

When a Developer is available I'll be getting them to look at that for you


Twitter/Facebook/YouTube/Twitch/Instagram/Steam Group/Discord

 

Official R1 Support Times: 10am - 6pm BST



Official DumaOS/XR500 Support Times: 12pm - Midnight BST



Time Converter

If you're having Settings or Hardware issues with the XR500 please go here and login to get the number for Netgear's 24/7 support line: http://support.netgear.com/


#23
Trueseeker

Trueseeker

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 66 posts
  • Local time: 08:47 AM
I found out the issue, it’s with the UPNP on the XR500, if you turn it off and port forward or port trigger, it causes issues. I port forward ps4 WW2 with port 80, 443, etc. within 45mins I here a crackling sound through speakers in headset, my player looses connection while still playing in game and it’s hard to control and comes and goes and gets worse where I rebooted the router. Which also causes me to have to reboot modem than reset router to reconfigure to get a connection and then turn on ps4. Have to do those steps to get a connection which is strange.

I know it’s the router due to me trouble shooting, I connected my Asus AC5300 again and didn’t have the problem the XR500 was having with port forward. Also when I do port scan even with upnp or portforwarding the ports are still closed, so I don’t thing they are being opened by the router and theirs an interference of some sort.

#24
Netduma Jack

Netduma Jack

    Graphic Artist

  • Administrators
  • 2,682 posts
  • Local time: 01:47 PM

I found out the issue, it’s with the UPNP on the XR500, if you turn it off and port forward or port trigger, it causes issues. I port forward ps4 WW2 with port 80, 443, etc. within 45mins I here a crackling sound through speakers in headset, my player looses connection while still playing in game and it’s hard to control and comes and goes and gets worse where I rebooted the router. Which also causes me to have to reboot modem than reset router to reconfigure to get a connection and then turn on ps4. Have to do those steps to get a connection which is strange.

I know it’s the router due to me trouble shooting, I connected my Asus AC5300 again and didn’t have the problem the XR500 was having with port forward. Also when I do port scan even with upnp or portforwarding the ports are still closed, so I don’t thing they are being opened by the router and theirs an interference of some sort.

 

Interesting, thanks for letting us know what you have found! Since the settings pages were developed by Netgear this might be one for them, but we'll be sure to look into this. So to clarify, when you just use UPnP do you still get those connection issues? There could be a specific port required for the game audio which is being missed.

 

Also I personally get crackling sounds through my headphones since they aren't officially supported by the console. The crackling happens when my phone is on and near the headphones or there is other wireless interference. Let us know if this helps and if UPnP works for you :)


Technical support:

 

Fine tuning guide - How to set up your Netduma R1 quickly with optimum settings. Includes: How to get your full speeds, opening your NAT & Geo-filter settings etc.
FAQ - Includes: How to play with friends using the Geo-filter, I can't access the router control panel, Wifi keeps dropping out etc.
Wiki - Main link to the Wiki, for everything else please search here or on the forum.
Current firmware version (1.03.6) - If you are on anything below this, follow the instructions carefully to upgrade.

 

Any other issues please make a new thread on the forum, thank you  :)

 

Twitter - Facebook - YouTube - Twitch - Instagram - Steam Group - Discord


#25
xlr8r

xlr8r

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 205 posts
  • Local time: 01:47 PM
  • LocationN.Ireland

I found out the issue, it’s with the UPNP on the XR500, if you turn it off and port forward or port trigger, it causes issues. I port forward ps4 WW2 with port 80, 443, etc. within 45mins I here a crackling sound through speakers in headset, my player looses connection while still playing in game and it’s hard to control and comes and goes and gets worse where I rebooted the router. Which also causes me to have to reboot modem than reset router to reconfigure to get a connection and then turn on ps4. Have to do those steps to get a connection which is strange.

I know it’s the router due to me trouble shooting, I connected my Asus AC5300 again and didn’t have the problem the XR500 was having with port forward. Also when I do port scan even with upnp or portforwarding the ports are still closed, so I don’t thing they are being opened by the router and theirs an interference of some sort.

 

 

really interesting you mention the crackling in headset issue! I too have this with WWII on Pc. I believed though this was just some weird issue with my headset though...?

Is your headset wired or wireless (like mine) are ? Logitech G933 Artemis Spectrum 7.1 by any chance ,,,?

 

discussed here on this forum.... https://steamcommuni...57071258618615/

 

...applies to other headsets as well apparently...


wwii.jpg

Rockets all gone... Mnnnn...Your fooling no-one Kim !!!


#26
Netduma Jack

Netduma Jack

    Graphic Artist

  • Administrators
  • 2,682 posts
  • Local time: 01:47 PM

really interesting you mention the crackling in headset issue! I too have this with WWII on Pc. I believed though this was just some weird issue with my headset though...?

Is your headset wired or wireless (like mine) are ? Logitech G933 Artemis Spectrum 7.1 by any chance ,,,?

 

discussed here on this forum.... https://steamcommuni...57071258618615/

 

...applies to other headsets as well apparently...

 

My headset is a Razer Kraken wired to a wireless PS4 controller. If your headset is incompatible / not an official PS4 / Xbox headset then you can get interference wherever there's a wireless connection. (So if your headset is wired to the controller there can be interference between the controller and the console, and if your headset is wireless the interference will be between the headset and the console).

 

It can happen for me whenever I use the internet on another wireless device near it - namely a phone. I believe only official headsets will not experience this issue. I'm not sure about PC though if the headset is wireless I imagine the issue is similar.


Technical support:

 

Fine tuning guide - How to set up your Netduma R1 quickly with optimum settings. Includes: How to get your full speeds, opening your NAT & Geo-filter settings etc.
FAQ - Includes: How to play with friends using the Geo-filter, I can't access the router control panel, Wifi keeps dropping out etc.
Wiki - Main link to the Wiki, for everything else please search here or on the forum.
Current firmware version (1.03.6) - If you are on anything below this, follow the instructions carefully to upgrade.

 

Any other issues please make a new thread on the forum, thank you  :)

 

Twitter - Facebook - YouTube - Twitch - Instagram - Steam Group - Discord


#27
xlr8r

xlr8r

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 205 posts
  • Local time: 01:47 PM
  • LocationN.Ireland

My headset is a Razer Kraken wired to a wireless PS4 controller. If your headset is incompatible / not an official PS4 / Xbox headset then you can get interference wherever there's a wireless connection. (So if your headset is wired to the controller there can be interference between the controller and the console, and if your headset is wireless the interference will be between the headset and the console).

 

It can happen for me whenever I use the internet on another wireless device near it - namely a phone. I believe only official headsets will not experience this issue. I'm not sure about PC though if the headset is wireless I imagine the issue is similar.

 

Hi jack

 

the crackling and popping occurs after the game has been played for a while and gets consistently worse to a point it just stays the same throughout.

Exiting the game and restarting cures it.

 

...prob some stupid ingame memory leak causing it....

 

 

...some of the fixes suggest going into sound properties, and changing the DVD quality down to CD quality....

 

Havent tried it yet myself, but going to try later and see.....

 

i.e.

 

Right Click the speaker icon in the taskbar.
Playback Devices
Select your default device and press Properties.
Under Advanced tab, you should have a dropdown for Default Format.
Change its value to 2 ch 16bit 44100Hz.


wwii.jpg

Rockets all gone... Mnnnn...Your fooling no-one Kim !!!


#28
Sweat

Sweat

    Junior Member

  • Members
  • PipPip
  • 1 posts
  • Local time: 07:47 AM
I tried upgrading recently in the top right and it never stopped upgrading firmware and i cant get on the internet or see the interface.

#29
Netduma Fraser

Netduma Fraser

    Tech & Customer Support

  • Administrators
  • 18,592 posts
  • Local time: 01:47 PM

I tried upgrading recently in the top right and it never stopped upgrading firmware and i cant get on the internet or see the interface.

 

I've sent you a PM. Please follow the instructions carefully.


Twitter/Facebook/YouTube/Twitch/Instagram/Steam Group/Discord

 

Official R1 Support Times: 10am - 6pm BST



Official DumaOS/XR500 Support Times: 12pm - Midnight BST



Time Converter

If you're having Settings or Hardware issues with the XR500 please go here and login to get the number for Netgear's 24/7 support line: http://support.netgear.com/


#30
Trueseeker

Trueseeker

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 66 posts
  • Local time: 08:47 AM
I use the turtle beach tournament headphones that plug directly into the controller and also have Astro A40 that plug into controller to troubleshoot, I’ve use it with the TAC and without to see if any change and there wasn’t. I’ve notice you can’t use UPNP and port forwarding at the same time cause it cause interference. I’ve had time since this update that my router will drop WiFi and loose connection where I have to turn off completely my modem and router and then turn on in order to get them to pair correctly. I have a netgear modem CM600.

#31
Netduma Fraser

Netduma Fraser

    Tech & Customer Support

  • Administrators
  • 18,592 posts
  • Local time: 01:47 PM

I use the turtle beach tournament headphones that plug directly into the controller and also have Astro A40 that plug into controller to troubleshoot, I’ve use it with the TAC and without to see if any change and there wasn’t. I’ve notice you can’t use UPNP and port forwarding at the same time cause it cause interference. I’ve had time since this update that my router will drop WiFi and loose connection where I have to turn off completely my modem and router and then turn on in order to get them to pair correctly. I have a netgear modem CM600.

 

Could you make a new topic about your issue please as this is just the upgrade topic. I find it hard to believe the router would cause audio issues with a headset that isn't connected to it. It's more likely to be wireless congestion on 2.4Ghz, phones etc near the headset could interfere. Also disable SIP ALG in WAN Setup. If you're having issues with disconnecting there should be no reason you have to reboot the modem unless the modem is the cause of the issue.


Twitter/Facebook/YouTube/Twitch/Instagram/Steam Group/Discord

 

Official R1 Support Times: 10am - 6pm BST



Official DumaOS/XR500 Support Times: 12pm - Midnight BST



Time Converter

If you're having Settings or Hardware issues with the XR500 please go here and login to get the number for Netgear's 24/7 support line: http://support.netgear.com/


#32
R3M!X

R3M!X

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 139 posts
Where is the Netduma OS, y'all promised for us R1 owners? Wasn't it said it'll be released on April? Can we get an update?

N4nsOXc.jpg


#33
Netduma Fraser

Netduma Fraser

    Tech & Customer Support

  • Administrators
  • 18,592 posts
  • Local time: 01:47 PM

Where is the Netduma OS, y'all promised for us R1 owners? Wasn't it said it'll be released on April? Can we get an update?

 

17th April - http://forum.netduma...-gaming-router/


Twitter/Facebook/YouTube/Twitch/Instagram/Steam Group/Discord

 

Official R1 Support Times: 10am - 6pm BST



Official DumaOS/XR500 Support Times: 12pm - Midnight BST



Time Converter

If you're having Settings or Hardware issues with the XR500 please go here and login to get the number for Netgear's 24/7 support line: http://support.netgear.com/


#34
Gurkenbaum

Gurkenbaum

    Junior Member

  • Members
  • PipPip
  • 3 posts
  • Local time: 02:47 PM

Hey Fraser,

i have a problem after updating the newest Firmware.
I have a 50k Down and 10 Up Internet (Telekom Germany) edit: PPPoE

After that Update:
13.3 Mbit/s Downloadgeschwindigkeit
1.32 Mbit/s Uploadgeschwindigkeit

Tryed Factory Reset Settings/Admin
Hard Reset on the Router.
Reuploaded the 2.2.1.10.img

doesent work.

 

PS: your Inbox is full ;)



#35
Netduma Fraser

Netduma Fraser

    Tech & Customer Support

  • Administrators
  • 18,592 posts
  • Local time: 01:47 PM

Hi Gurkenbaum, welcome to the forum!

 

If you follow this guide: http://support.netdu...andwidth-speed-that should resolve your issue, do let us know!


Twitter/Facebook/YouTube/Twitch/Instagram/Steam Group/Discord

 

Official R1 Support Times: 10am - 6pm BST



Official DumaOS/XR500 Support Times: 12pm - Midnight BST



Time Converter

If you're having Settings or Hardware issues with the XR500 please go here and login to get the number for Netgear's 24/7 support line: http://support.netgear.com/


#36
Kahari

Kahari

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 40 posts
  • Local time: 01:47 PM
Since I’ve upgraded to the new firmware I’ve been having some issues. How do I go back to the original firmware?

#37
Netduma Fraser

Netduma Fraser

    Tech & Customer Support

  • Administrators
  • 18,592 posts
  • Local time: 01:47 PM

Since I’ve upgraded to the new firmware I’ve been having some issues. How do I go back to the original firmware?

 

I'd highly recommend staying on the latest firmware. Can you create a new topic with the issues you've been having please and we'll be able to help


Twitter/Facebook/YouTube/Twitch/Instagram/Steam Group/Discord

 

Official R1 Support Times: 10am - 6pm BST



Official DumaOS/XR500 Support Times: 12pm - Midnight BST



Time Converter

If you're having Settings or Hardware issues with the XR500 please go here and login to get the number for Netgear's 24/7 support line: http://support.netgear.com/


#38
Gurkenbaum

Gurkenbaum

    Junior Member

  • Members
  • PipPip
  • 3 posts
  • Local time: 02:47 PM
Nop work Not..how i say the last 4 weeks was everything fine..but After Update work nothing..Downgrade to the last Firmware.. same issue..the last 10 times with the setup Assistent he scanned my Internet corrret with 47 down 9.4 Up..but After 2.2.1.10 13 down 1 up and 40ms (befor 20ms). I resetet my Router zur Last 12 Hours more as 10x..

Ps: sry for my english + German Auto correcture on my Phone ;)

Edit: and yes disabled qqs..unpluged every device/ aa 100% /aa never and deletet every device on device manager x reboots

#39
Netduma Fraser

Netduma Fraser

    Tech & Customer Support

  • Administrators
  • 18,592 posts
  • Local time: 01:47 PM

If you disabled QoS completely then it won't be DumaOS causing the issue. If you do a speed test direct to the modem do you get your expected speeds?


Twitter/Facebook/YouTube/Twitch/Instagram/Steam Group/Discord

 

Official R1 Support Times: 10am - 6pm BST



Official DumaOS/XR500 Support Times: 12pm - Midnight BST



Time Converter

If you're having Settings or Hardware issues with the XR500 please go here and login to get the number for Netgear's 24/7 support line: http://support.netgear.com/


#40
Gurkenbaum

Gurkenbaum

    Junior Member

  • Members
  • PipPip
  • 3 posts
  • Local time: 02:47 PM

Thanks Fraser..my Vigor was the problem.. i dont know why but after a reset was everything fine.






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users