Jump to content

Welcome to Netduma Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!
Photo

PS4 slow via Netduma?


  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1
SmallCaps

SmallCaps

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 23 posts
  • Local time: 01:30 AM
Greeting Techno gurus,
 
I have an excellent connection when connecting the ethernet cable directly from the cable modem to my Mac.
 
960 Mbit down
147 Mbit up
1 ms to backbone
 
When I check the connection speeds on the PS4, connected with the same ethernet cable as above via the Netduma router, it only gets 60 Mbit down and 0.86 Mb up. The 60 Mbit down is fine, but it is the up speed that concerns me.
 
All other devices are consuming about 300-400 Kbit total at the time of testing.
 
The router is set to Hyper-Traffic with the PS4 and PSN.
Turbo mode and Super Turbo mode active.
 

 

Is this a known problem with PS4/PSN?
 
Any thoughts?


#2
Buster

Buster

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 111 posts
  • Local time: 11:30 PM

From Duma's FAQ about speed 

 

It is recommended that you use a computer with a wired connection to carry out a speed test. Consoles, phones and tablets can often provide inaccurate results. To find out your true speed, please always use a wired computer.

 

http://support.netdu...on-speed-lower-



#3
iAmMoDBoX

iAmMoDBoX

    argument-jedi-mindshitter

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 2,768 posts
  • Local time: 06:30 PM

 

Greeting Techno gurus,
 
I have an excellent connection when connecting the ethernet cable directly from the cable modem to my Mac.
 
960 Mbit down
147 Mbit up
1 ms to backbone
 
When I check the connection speeds on the PS4, connected with the same ethernet cable as above via the Netduma router, it only gets 60 Mbit down and 0.86 Mb up. The 60 Mbit down is fine, but it is the up speed that concerns me.
 
All other devices are consuming about 300-400 Kbit total at the time of testing.
 
The router is set to Hyper-Traffic with the PS4 and PSN.
Turbo mode and Super Turbo mode active.
 

 

Is this a known problem with PS4/PSN?
 
Any thoughts?

 

 

PSN speed test in network settings is completely unreliable and wrong most of the time... Also, you shouldn't be testing while the console is in hyper traffic because it's meant for low bandwidth traffic. If you add your PC to it and try testing the router will slow down and you probably won't even be able to access it while testing.

 

As long as your PC is getting your full speeds through the Netduma, then it's fine.


If you would like a faster reply, please quote me.


Posted Image


#4
SmallCaps

SmallCaps

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 23 posts
  • Local time: 01:30 AM

Thanks for the answers.

 

Will try to:

. delete Hyper-Traffic

. see what speed I'll get with the cable connected directly from the modem to PS4

 

Cheers



#5
Netduma Fraser

Netduma Fraser

    Tech & Customer Support

  • Administrators
  • 16,494 posts
  • Local time: 11:30 PM

Any update on this?


Technical support:
 
Optimal Settings Guide - How to set up your Netduma R1 quickly with optimum settings. Includes: How to get your full speeds, opening your NAT & Geo-filter settings etc. 
Knowledge Base - All of our guides/suggestions on the Netduma router. Anything you want to know is likely answered here. 
Current firmware version (1.03.6i) - If you are on anything below this, follow the instructions carefully to upgrade.
 
Any other issues please make a new topic on the forum. Please do not create multiple topics/PMs/Social Media posts. Keep it to one topic on the forum, it will be answered. Thank you.

 

Twitter/Facebook/YouTube/Twitch/Instagram/Steam Group/Discord

 

Official Support Times: 10am - 6pm GMT

World Clock

#6
ColonicBoom

ColonicBoom

    mum said i'm special

  • Moderators
  • 2,710 posts
  • Local time: 11:30 PM
  • LocationLondon, UK

I reckon that'll be caused by testing through the console browser and while it's hyper-traffic.


I like cats and cheese and CoD. Don't mix them up, it'll ruin your lunch and your Xbox. And your cat.

#7
D3mon1c

D3mon1c

    Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 131 posts
  • Local time: 04:30 PM

Ive noticed this too but its good to know the consoles aren't exactly reliable when it comes to testing but my question is even if they aren't reliable in test will it still access the down speed that isn't on the speed test like say for instance I got 150 down on my console but when I test it says like 112 but say when Im downloading a game will it access the amount I put on the console or only the amount it reads thru the test?



#8
Netduma Fraser

Netduma Fraser

    Tech & Customer Support

  • Administrators
  • 16,494 posts
  • Local time: 11:30 PM

Ive noticed this too but its good to know the consoles aren't exactly reliable when it comes to testing but my question is even if they aren't reliable in test will it still access the down speed that isn't on the speed test like say for instance I got 150 down on my console but when I test it says like 112 but say when Im downloading a game will it access the amount I put on the console or only the amount it reads thru the test?

 

Downloads will usually download at the fastest rate they can so I would assume so. I have heard there is a rate limit when downloading though but hard to know for certain.


Technical support:
 
Optimal Settings Guide - How to set up your Netduma R1 quickly with optimum settings. Includes: How to get your full speeds, opening your NAT & Geo-filter settings etc. 
Knowledge Base - All of our guides/suggestions on the Netduma router. Anything you want to know is likely answered here. 
Current firmware version (1.03.6i) - If you are on anything below this, follow the instructions carefully to upgrade.
 
Any other issues please make a new topic on the forum. Please do not create multiple topics/PMs/Social Media posts. Keep it to one topic on the forum, it will be answered. Thank you.

 

Twitter/Facebook/YouTube/Twitch/Instagram/Steam Group/Discord

 

Official Support Times: 10am - 6pm GMT

World Clock

#9
wrighty338

wrighty338

    Junior Member

  • Members
  • PipPip
  • 5 posts
  • Local time: 12:30 AM

Isnt PSN capped bandwidth wise?



#10
abc123

abc123

    Forum Legend

  • Moderators
  • 1,884 posts
  • Local time: 06:30 PM

Isnt PSN capped bandwidth wise?

yes same as xbox

 

*edit: PS4 can be tricked into thinking you are multiple people in one house then they give you more bandwidth


It's as easy as abc123

Note: Although I am a moderator, Netduma is not responsible for my written words. In no way is a statement by abc123 a direct statement from Netduma.

#11
DMC51450

DMC51450

    Junior Member

  • Members
  • PipPip
  • 8 posts
  • Local time: 06:30 PM
Yes it is normal that the ps4 speedtest show incorrect results since it is just to test if you properly are hooked to it.... sometimes the speedtest will take 2seconds but more often it takes 10 seconds and can you believe that the 2sec test will not show proper results compared to the longest ones πŸ˜‰ !!! Now if tou wanna test ya real speed on ps4 you open the browser in the ps4 then go on speedtest.net or dslreports.com and your tests will be way more accurate !!! Those trying to calibrate their lines to get the best quality line possible while analysing that fuckin Bufferbloat should always test their settings Directly on the Ps4 browser with dslreports.com and the thing you use to change settings in the duma(in my case it is my computer hooked to my 55" but it may be with ya tablet or cellphone wich i don't recommend for changing settings in the duma but hey you free of doin it like ya want) after each time you change a setting you have to press apply/save and refresh the page !!! For your concern homie... No the hyperlane don't affect your speed nor even the speedtests !!! The thing you should check is Share excess... tick it if you want to get the available bandwith but after more than a 1000 tests in 2017 i can assure you that if you want the always same feeling when you play you have to leave them unticked since the extra excess is available for every components hooked to the duma... so one game your bandwith will be at exemple 80% of ya connection(lets say yall play on 80mb/s down and 43mb/s up on your 100/100 connection.... then you start another match and boom it doesnt feel the same anymore... You now have more recoil and spikes than the match before and in between you didnt change settings in the router side... You are now playin at 65% wich gets you 40mb/s down and 17mb/s up....on the same lobby on the same dedicated server with the same people and without having changed settings.... just because another component hooked to your router have decided to update some or you have a mess via facebook ect....so just with that...since share excess is ticked...this component want the more available bandwith like others so it take what it can.... so the exemple still... the 25 mb/s not allowed wich is shared via share excess was added to your ps4 while ya first match but now the other component is tookin some of it too...wich result in your ps4 not getting the same bandwith than it was so the gaming experience then change !!! So for clear and really enjoyable gaming experience wich will be the same feeling each and everytime...untick both share excess then adjust the antiflood and test VIA PS4's internet browser on dslreports.com till your bufferbloat look clean and sharp from beggining to the end of the test with no spikes... then you restart your duma and your ps4 and start enjoying gaming as it is supposed to be !!! Hyperlane don't affect speed it just make sure it will pass in front of everything so if you have a phone wich want to update by itself while you play... internet will not stop or wait or lag for you cuz hyperlane assure that your ps4 is getting priority over others components on your network !!! The only other thing that can affect your bandwith allowed to the ps4 is if you change Device prioritization wich ahould not having been called prioritization cuz hyperlane is the prioritization tool... Device prioritization is just a bandwith splitter.... like you have 100/100 mb/s... and 5 components hooked... It will split 100mb to 5 components wich give them all 20mb/s... you then do ya things and are using exemple ya cellphone to do a videocall then it sluggish... you'll be able to use Device prioritization to give that component more bandwith by slidding device prio... to the direction of the cellphone... wich will make ya cellphone using more bandwith...but will also remove bandwith to others components so ya phone will now have exemple 40% of the bandwith while the four others components will now share only 60% of the bandwith together wich will now give them around 12.5 % each of ya total bandwith instead of the 5 components having all the same splitted 20% of that total bandwith !!! I myself in the last year wich was the worst gaming year ever have played for a while with Device prio set at 2 for download and between 4 and 6 for upload...wich was giving me a call of duty bandwith of 350kb/s ingame while my ps4 was givin me a lil bit more of 10mbs down and around 350kbs up on speedtests...all that on a more than 100mbs connection !!! I have kicked big isps out last month and have changed to a lil company wich saves me 100$ per month and for a lil 50/10 plan.... Now duma tests always show Exceptional everywhere even if my base ping is 21ms compared to 12ms with Bell and 8ms with Videotron but WOW the line is perfect and the quality too. Said that just because now since i have only 10mbs up splitted in 5 with congestion at now 80 and 85 so if i let device prioritization at its default share my ps4 is having 1.5 mbs up wich is not bad but...now my dslreports tests on my ps4 shows bufferbloat spikes wich is not wanted at all... i ticked upload share excess since not a lot of things happening on upload side of components so it wont really affect the gaming experience and upload is definitly what you need to play good... and that brings a good 5mbs upload on my ps4 while letting device prioritization untouched and download share excess unticked... that 5mbs is way too much for playin but whith these settings... my ps4 down is around 9mbs and upload is around 5mbs... butt now my bufferbloat never exceed +3ms even after 67tests one after each others !!! Hope you guys better understand how it really work and tune a little by little so you will finally fall on the bests settings ever for Your rig and isp connection....not the same for others who will try the same settings. Know what they each do so ya ll understand how to set them !!! Take care... Peeeaace !!!

#12
DMC51450

DMC51450

    Junior Member

  • Members
  • PipPip
  • 8 posts
  • Local time: 06:30 PM
Oh and i forgot.... not only after each setting changed you have to apply/save and refresh your browser you using to change duma settings... when lile i said you have found a sweet spot... you close your ps4 and every components hooked to the duma either via cable or wifi... then you hit restart duma with your browser then right after having the confirmation pop up from the duma sayin it will restart and dont use it before waitin 1 min...right there you close your component you use to do settings(in my case its my computer and it is the best way) you close it...no restart... Close... then you wait a minute to be sure the duma is fully operational and then you can power on your components (also known as devices) and voilΓ ...you now have properly applied settings and by closing your devices before the duma restart except for the computer that will close at the same time of the duma or right after the bip sound...it will ensure the duma boot freely and flawlessly with nothing able to disrupt it !!! And knows that when you close a component (a device) you help it clearing it memory wich make it more clean and powerfull as it is supposed to be when new...plus if they have updates like almost every devices available it will clear old data that may and will interfere with the newest data... so your devices will work as intended and it will be like that for way more time than others. It is the case since the begin even if some dumbass said otherwise...and will remains like that till the end of time... cuz that is how technological things work !!! You should at least restart your devices daily !!! Yes also your modem and router since in case you don't already know... every isps update each and every night !!! No it is not always big updates like you want to update your gpu... since you all gamers the best exemple is... it is the same thing call of duty as exemple is doin... each and everyday they update things either on their servers... on your side of the servers...or both... or they sometimes brings bigger updates wich will tell you to restart... or via your console like a dlc or big patch in the game ...!!! But even the lil updates that you don't see... have been applied on their side so if you don't restart modem and router and devices they will bring the old data with them wich will provoke problems and troubles that you will not have to deal with if you had restart everything !!! Plus like i said... at least a RESTART by day but... if it is big updates or patch ect... whatever the device name(game... Console... Computer..cellphone...tablet... Tv...gpu...chipset...bios...ect ect ect... you should always CLOSE (shut off) and let it with no pwer for at least 30 seconds then power on that device so you will properly apply those changes and clearing the old data so your devices will flawlessly operate like they was created for !!! That will result in a better experience on all your rigs and setups and that will help finding what is wrong today when yesterday was flawless and you didnt changed settingsπŸ˜πŸ˜ŽπŸ˜‰!!! And in every cases... always close devices that are hooked to a router before restarting it... Always !!! I help so many people and big businesses on a daily base... it is a passion so i'm deep testing and learning each and every day... it's a pleasure to help others so that's why i try to help the duma community !!! I'm not saying things to diss anyone... i'm a french mothafucka from Montreal so maybe sometimes i use wrong words so get used to it since i'm helping free πŸ˜‚πŸ˜ŽπŸ‘ !!! I'm tired of reading false infos around here so share the infos i'm giving guys cuz it is the truth and it will help everyone to understand the Real things and how they act and react and how to set and test and ect ect ect !!! I'm thinkin about doin vidz to share so ya'll understand way more easily while seeing proofs !!! Till then... learn what i say and test by yourself so ya'll see if i'm a big bluff like others 😎😎😎 !!! Take care... Peeeaace !!!




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users